ΜΑΣ ΑΚΟΥΤΕ

Windows 10: 6+1 συμβουλές για να κάνεις τον υπολογιστή σου πιο γρήγορο!

Λίγα πράγματα είναι πιο εκνευριστικά από έναν καινούριο υπολογιστή ο οποίος μετά από λίγο καιρό αρχίζει να υστερεί σε ταχύτητα και να μην ανταποκρίνεται ακόμα και σε απλά tasks. Τα Windows 10, ως λειτουργικό σύστημα, είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα, ωστόσο δεν είναι «άτρωτα». Η εκτέλεση πολλαπλών ταυτόχρονων εργασιών, ή η μόλυνση από κάποιο κακόβουλο λογισμικό μπορούν, για παράδειγμα, να επιβραδύνουν σημαντικά τη λειτουργία του υπολογιστή καταναλώνοντας παράλληλα πολύτιμους πόρους. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες λύσεις – και μάλιστα δωρεάν – ώστε ο χρόνος που διαθέτεις μπροστά από την οθόνη να μην χάνεται περιμένοντας να φορτώσει κάποια εφαρμογή.

Κάνε restart τον υπολογιστή σου

Ορισμένες φορές η πιο απλή λύση είναι και η πλέον αποδοτική. Ο αριθμός των χρηστών που δεν κάνουν τακτικά επανεκκίνηση στους υπολογιστές τους είναι εντυπωσιακά μεγάλος. Με τη συμπερίληψη modes ύπνου και χαμηλής κατανάλωσης στα νεότερα PCs, δεν είναι λίγες οι φορές που αυτοί μπορεί να «τρέχουν» ακατάπαυστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ως αποτέλεσμα, η ταχύτητά τους μειώνεται δραματικά, καθώς ουσιαστικά δε σταματά ποτέ η λειτουργία τους, ενώ την ίδια στιγμή οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά στο παρασκήνιο. Ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσεις την ταχύτητα του υπολογιστή σου είναι κάνεις full shutdown, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

Τσέκαρε για πιθανά updates

Μπορεί τα συνεχή updates να σου φαίνονται κουραστικά, εντούτοις είναι απαραίτητα για τη σωστή – και γρήγορη – λειτουργία του υπολογιστή σου. Πολλά από τα updates των Windows 10 διορθώνουν δεκάδες σφάλματα και bugs, τα οποία πολλές φορές ευθύνονται για την χαμηλή ταχύτητα του PC σου. Συν τοις άλλοις, οι ενημερώσεις καλύπτουν πιθανά κενά ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα.

Απενεργοποίησε τα προγράμματα που ξεκινούν μαζί με τα Windows

Αν είσαι από τους χρήστες που μόλις ανοίγουν τον υπολογιστή τους βλέπουν να «τρέχει» ήδη πλήθος προγραμμάτων, τότε η επιλογή απενεργοποίησης ορισμένων από αυτών, είναι μια πιθανή λύση στο πρόβλημα της χαμηλής ταχύτητας. Ο μεγάλος αριθμός εφαρμογών και προγραμμάτων εκκίνησης όχι μόνο είναι ενοχλητικός αλλά απομιζεί πολύτιμους πόρους του υπολογιστή σου. Για να αυξήσεις την ταχύτητά του μια καλή ιδέα είναι να κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε κατά την εκκίνηση του υπολογιστή να «τρέχουν» μόνο τα απολύτως απαραίτητα προγράμματα.

Καθάρισε το δίσκο σου

Στα features των Windows 10 συμπεριλαμβάνεται και δυνατότητα καθαρισμού δίσκου μέσω της εφαρμογής «Εκκαθάριση Δίσκου». Η σταδιακή συγκέντρωση προσωρινών αρχείων στον φάκελο Temp μπορεί σε βάθος χρόνου να επηρεάσει αρνητικά την ταχύτητα του υπολογιστή σου. Καθαρίζοντας το δίσκο από προσωρινά και λοιπά ανεπιθύμητα αρχεία, αποδεσμεύεις πολύτιμο χώρο, αυξάνοντας την ταχύτητα του συστήματός σου.

Κατάργησε τα προγράμματα που δε χρειάζεσαι

Πολλοί υπολογιστές φέρουν μαζί τους έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό προεγκατεστημένων προγραμμάτων, τα οποία πέρα από αχρείαστα πολλές φορές αποδεικνύονται και επιβαρυντικά για την ταχύτητα του υπολογιστή. Παράλληλα, είναι λογικό αν χρησιμοποιείς το PC σου χρόνια, να έχουν συσσωρευτεί προγράμματα που δε χρησιμοποιείς πλέον. Η διαγραφή τους είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα θα δώσει ένα “push” στην ταχύτητα του υπολογιστή.

Έλεγξε αν ο υπολογιστής σου έχει προσβληθεί από ιούς και κακόβουλο λογισμικό

Ανεξάρτητα από την ποιότητα του antivirus που χρησιμοποιείς και το πόσο προσεκτικός είσαι όταν σερφάρεις στο διαδίκτυο, πάντα υπάρχει η πιθανότητα ο υπολογιστής σου να προσβληθεί από τύπους κακόβουλου λογισμικού όπως ιοί, τροjans, worms κ.α. Αν έχεις παρατηρήσει απότομη πτώση στην ταχύτητα του υπολογιστή σου, μπορείς να χρησιμοποιήσει μια μεγάλη γκάμα εργαλείων ώστε να απαλλάξεις τον υπολογιστή σου από πιθανά malware, τα οποία τον κρατούν… πίσω.

Αναβάθμισε το σκληρό σου δίσκο σε SSD

Πολλές φορές η αναβάθμιση ενός δίσκου μπορεί να δώσει… άλλο αέρα στον υπολογιστή σου. Τα πλεονεκτήματα ενός SSD δίσκου είναι αδιαμφισβήτητα. Μπορεί οι δίσκοι τύπου SSD να κοστίζουν περισσότερο από τους «παραδοσιακούς» HDD σκληρούς δίσκους, είναι όμως αρκετά γρηγορότεροι, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, ενώ παράγουν μειωμένο θόρυβο και υπερθερμαίνονται δυσκολότερα. Πιθανώς να χρειαστεί να κάνεις μια μικρή έρευνα αγοράς για να βρεις τον SSD δίσκο που ταιριάζει «γάντι» στον Windows 10 υπολογιστή σου, επενδύοντας όμως στον κατάλληλο SSD δίσκο θα δεις τις επιδόσεις του συστήματός σου να βελτιώνονται άμεσα. Μπες στο MediaMarkt και βρες μια μεγάλη ποικιλία σε SSD δίσκους για πραγματικά μεγάλες ταχύτητες!

Φυσικά αυτές είναι μόνο μερικές από τις ρυθμίσεις που μπορείς να κάνεις για να επιταχύνεις τον υπολογιστή σου. Ενδεικτικά, η απενεργοποίηση των οπτικών ρυθμίσεων, των εφέ διαφάνειας και η ανασυγκρότηση του δίσκου μπορούν από την πλευρά τους να δώσουν μεγάλο boost στην ταχύτητα των Windows 10 για να μην…κολλάς πουθενά!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι’ αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε. Μην ξεχάσετε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

Μοίρασε την γνώση…

Το διαβάσαμε