ΜΑΣ ΑΚΟΥΤΕ

Tensor G2: Τι αποκάλυψε το leak; Ίδια CPU, τα υπόλοιπα βελτιωμένα

Μία από τις πρώτες διαρροές σχετικά με το Tensor G2 αποκάλυψε ότι το τσιπ θα διατηρήσει τους πυρήνες CPU X1, A76 και A55 (σε διαμόρφωση 2+2+4), όπως το πρωτότυπο. Τώρα ο προγραμματιστής Kuba Wojciechowski έρχεται να ενισχύσει αυτόν τον ισχυρισμό εξετάζοντας τις λεπτομέρειες ενός αποτελέσματος Geekbench και άλλες ενδείξεις.

Το Tensor G2 φέρεται να κατασκευάζεται με τη διαδικασία 4 nm της Samsung – αντί για την 5nm του πρώτου. Οι δύο πυρήνες Cortex-X1 έχουν αυξηθεί κατά 50 MHz στα 2,85 GHz και οι δύο πυρήνες Cortex-A76 έχουν μεγαλύτερη αύξηση 100 MHz στα 2,35 GHz, με βάση τα δεδομένα του Geekbench.

Το G2 εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πυρήνες A76, παρόλο που ήταν δύο γενιές πριν από την κυκλοφορία του αρχικού Tensor (αντικαταστάθηκαν από τους A77 και A78). Και χωρίς να υπολογίσουμε τους νέους πυρήνες ARMv9, οι οποίοι έχουν αντικαταστάσεις και για τους τρεις πυρήνες – X3, A715 και ανανεωμένο A510. Η μετάβαση στο ARMv9 απαιτεί υπερβολικό επανασχεδιασμό.

Ο Wojciechowski εκτιμά ότι οι αυξήσεις της ταχύτητας του ρολογιού μπορούν να επιφέρουν περίπου 10% βελτίωση στην απόδοση πολλαπλών πυρήνων και σχεδόν καθόλου για έναν πυρήνα. Ωστόσο, επισημαίνει ότι αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητα κακό αφού το Geekbench μετρά μόνο την κορυφαία απόδοση, όχι τη σταθερή. Και τα πρόσφατα σχέδια της ARM έχουν επικεντρωθεί στην παροχή υψηλότερης απόδοσης με κόστος υψηλότερης κατανάλωσης ενέργειας και θερμότητας, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στους κατασκευαστές τηλεφώνων.

Προχωρώντας στην GPU, η GPU Mali-G78 MP20 φέρεται να έχει αντικατασταθεί από την Mali-G710 που έχουμε δει στο Dimensity 9000. Η ARM ισχυρίζεται ότι η νέα GPU είναι 20% ταχύτερη και 20% πιο αποτελεσματική από την G78 για απόδοση γραφικών και 35% ταχύτερη σε εργασίες μηχανικής εκμάθησης. Η πραγματική βελτίωση θα εξαρτηθεί από τον αριθμό πυρήνων και τη συχνότητα, επομένως δεν είναι σε καμία περίπτωση καθορισμένη.

Παρόλο που το τσιπ Tensor πήρε το όνομά του από τη Tensor Processing Unit (TPU), η GPU κάνει στην πραγματικότητα μεγάλο μέρος της βαρύτητας στον αγωγό επεξεργασίας της Google Camera. Το ίδιο το TPU φαίνεται να είναι ένα τμήμα δεύτερης γενιάς, που ονομάζεται Jaineiro. Ο ISP που βασίζεται σε Exynos ενδέχεται επίσης να έχει ανανεωθεί. Συνολικά, το νέο τσιπ G2 θα μπορούσε να προσφέρει απτές βελτιώσεις στις εργασίες επεξεργασίας εικόνας και τεχνητής νοημοσύνης.

Ακόμα, το chipset φέρεται να διαθέτει ένα νέο μόντεμ S5300 5G από τη Samsung, που θα βασίζεται στο NR Release 16. Αυτό υπόσχεται καλύτερη απόδοση, σταθερότητα και αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με παλαιότερα εξαρτήματα της έκδοσης 15.



Το διαβάσαμε