ΜΑΣ ΑΚΟΥΤΕ

Τέλος στα φυσικά καταστήματα των τραπεζών!

Στα 390,3 δισ. ευρώ ανήλθε το 2021 η αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν μέσω internet και mobile banking, καταγράφοντας αύξηση κατά 23,2%, ενώ αυξημένος κατά 22,08% ήταν την περασμένη χρονιά και ο αριθμός των συναλλαγών από τα δύο κανάλια που ανήλθε στα 319 εκατ. έναντι 261,3 εκατ. ευρώ το 2020.

Η μαζική φυγή των πελατών από τα τραπεζικά καταστήματα συνεχίστηκε και την περασμένη χρονιά λόγω της πανδημίας, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τραπεζικού συστήματος, που συνέχισε να μειώνει το δίκτυο και το προσωπικό του. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το τραπεζικό δίκτυο μειώθηκε την προηγούμενη χρονιά κατά 100 περίπου καταστήματα και περιορίστηκε κοντά στα 1.350, ενώ ο αριθμός του προσωπικού από τις 31.500 μειώθηκε κοντά στις 28.000.

φωτ. shutterstock

Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, μέσω ηλεκτρονικών δικτύων πραγματοποιείται πλέον το 95% των συναλλαγών, εξέλιξη που σηματοδοτεί το τέλος εποχής των φυσικών καταστημάτων. Στα ηλεκτρονικά δίκτυα εκτός από το Internet και mobile banking, στα οποία στράφηκε σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων, αλλά και φυσικών προσώπων, συγκαταλέγονται και τα παραδοσιακά ATM, τα APS, δηλαδή τα αυτόματα συστήματα πληρωμών (Automatic Payment System).

Η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2021 από τα βασικά ηλεκτρονικά κανάλια (χωρίς τα ATM και τα APS) εκτιμάται στα 431,7 δισ. ευρώ εάν – στα 390,3 δισ. ευρώ των συναλλαγών μέσω internet και mobile banking – προστεθεί και η αξία των συναλλαγών που έγινε μέσω καρτών που έχουν εκδοθεί από τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς δηλαδή τις συναλλαγές των τουριστών, ενώ ο αριθμός των συναλλαγών εκτοξεύεται κοντά στα 1,8 δισ.

Ο αριθμός των χρηστών του internet και mobile banking ανήλθε στα τέλη του 2021 στα 4 εκατ. και 4,4 εκατ. αντίστοιχα έναντι 2,9 και 1,7 εκατ. το 2019, πριν δηλαδή ξεσπάσει η πανδημία. Η τάση αυτή σηματοδοτεί οριστικά την αλλαγή των συνηθειών των Ελλήνων που εξοικειώθηκαν με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων για τις συναλλαγές τους και υπαγορεύτηκε και από τα μέτρα περιορισμού των συναλλαγών που εφάρμοσαν οι τράπεζες για τα καταστήματα, οδηγώντας εκτός του τραπεζικού γκισέ το 95% των συναλλαγών των πελατών τους. Εκτός από το internet και mobile banking, σημαντικό μέρος αυτών των συναλλαγών πραγματοποιείται μέσω ΑΤΜs.

Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν οι συναλλαγές μέσω κινητού που αυξήθηκαν κατά 59% σε όρους αξίας και κατά 45% σε όρους αριθμού συναλλαγών. Συγκεκριμένα η αξία των εγχρήματων συναλλαγών μέσω κινητού, δηλαδή της χρήσης του κινητού για την πραγματοποίηση συναλλαγής και όχι απλώς για ενημέρωση, ανήλθε στα 27 δισ. ευρώ έναντι 17 δισ. ευρώ το 2020 και ο αριθμός τους ανήλθε στα 104 εκατ. έναντι 67,3 εκατ. το 2020.

Οι συναλλαγές μέσω internet banking, που αποτελούν άλλωστε τη μεγαλύτερη κατηγορία των ηλεκτρονικών πληρωμών, αυξήθηκαν κατά 21,3% σε όρους αξίας, φθάνοντας τα 363,3 δισ. ευρώ και κατά 9,8% σε όρους αριθμού συναλλαγών, φθάνοντας τα 215 εκατ. έναντι 193,9 εκατ. 2020.

Οι ενεργοί χρήστες του internet banking, δηλαδή αυτοί που «μπήκαν» έστω και μια φορά το μήνα στον λογαριασμό τους ανήλθαν σε 3,9 εκατ. και αυτοί που έκαναν έστω και μία φορά το μήνα μία συναλλαγή ανήλθαν στα 2,6 εκατ. Από τα 363,3 δισ. ευρώ των εγχρήματων συναλλαγών τα 304 δισ. ευρώ προέρχονται όπως είναι φυσικό από τα νομικά πρόσωπα, στα οποία περιλαμβάνονται και οι φορείς του δημοσίου και τα υπόλοιπα από ιδιώτες – φυσικά πρόσωπα που αποτελούν και τη μεγάλη μάζα των ενεργών χρηστών, που φτάνει τα 3,6 εκατ. ευρώ έναντι 364.736 που είναι τα ενεργά νομικά πρόσωπα, χρήστες του internet banking.

Αντίστοιχα ο αριθμός ενεργών χρηστών του mobile banking ανήλθε στα 4,4 εκατ. ευρώ και μεταξύ αυτών τα 2,3 εκατ. πραγματοποίησαν μία τουλάχιστον εγχρήματη συναλλαγή, δηλαδή πλήρωσαν έστω μία φορά έναν λογαριασμό, μία πιστωτική κάρτα ή πραγματοποίησαν μεταφορά χρημάτων μέσω του κινητού τους. Από τα 4,4 ενεργών πελατών του mobile banking, η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή τα 4,3 εκατ. είναι φυσικά πρόσωπα και 77,6 χιλ. είναι νομικά πρόσωπα που προτίμησαν τις συναλλαγές μέσω κινητού.


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι’ αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε. Μην ξεχάσετε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

Μοίρασε την γνώση…

Το διαβάσαμε