ΜΑΣ ΑΚΟΥΤΕ

Snapchat: Γονείς το κατηγορούν ότι δίνει στα παιδιά τους εύκολη πρόσβαση στα ναρκωτικά

Γονείς κατηγορούν την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Snapchat πως δίνει στα παιδιά τους εύκολη πρόσβαση στα ναρκωτικά, σύμφωνα με το NBC News. Αυτοί οι γονείς έχουν καταθέσει αγωγή κατά του Snapchat και της μητρικής του εταιρείας SNAP.

Η Amy Neville υποστηρίζει ότι ο 14χρονος γιος της χρησιμοποίησε την εφαρμογή για να συνδεθεί με έναν έμπορο ναρκωτικών που του πούλησε χάπια με φαιντανύλη. Η φαιντανύλη είναι μια ισχυρή ναρκωτική ουσία, 100 φορές ισχυρότερη από τη μορφίνη, μικρή ποσότητα της οποίας είναι αρκετή για να σκοτώσει το χρήστη.

Αφού αναφέρθηκε σε περιπτώσεις σε περιπτώσεις παιδιών που πέθαναν από αυτά τα χάπια, τα οποία αγόρασαν από διακινητή που βρήκαν στο Snapchat, είπε: “Και έχουν φύγει επειδή εφαρμογές όπως το Snapchat… καθιστούν αυτούς τους κινδύνους προσβάσιμους στα παιδιά μας”.

Πάνω από 50 γονείς έχουν καταθέσει το ίδιο πράγμα που το NBC News αποκαλεί «μια σειρά από αγωγές» που λένε ότι το Snapchat «αγνόησε τις βλάβες που προκαλούσε το προϊόν του στους χρήστες» και είπαν ότι η εταιρεία παρέδωσε τα ηνία της εφαρμογής σε εμπόρους ναρκωτικών.

Ο Matthew Bergman, δικηγόρος του Social Media Victims Law Center, εκπροσωπεί αρκετούς από τους πενθούντες γονείς και σημείωσε ότι συνεχίζουν να έρχονται κλήσεις στο γραφείο του. “Δεν είχα ιδέα πόσο διάχυτο ήταν αυτό το πρόβλημα”, είπε. Όπως σημείωσε, έχει λάβει ακόμα επτά κλήσεις από οικογένειες που είχαν χάσει παιδιά από ναρκωτικά που αγόρασαν μέσω εμπόρων που υποτίθεται ότι ανακαλύφθηκαν στο Snapchat.

Ο Bergman επισημαίνει ότι ενώ και άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν φιλοξενήσει ακούσια εμπόρους ναρκωτικών, ορισμένα χαρακτηριστικά του Snapchat το καθιστούν πιο ευνοϊκό για τέτοιου είδους συναλλαγές.

Πρώτον, η λειτουργία εξαφανιζόμενων μηνυμάτων που επιτρέπει στα μηνύματα να εξαφανιστούν και, δεύτερον, ο Snap Map που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστεί η ακριβής τοποθεσία κάποιου – των dealers εν προκειμένω.

Η θυγατρική του NBC στο Seattle KING-TV κινηματογράφησε έναν επιζώντα από υπερβολική δόση καθώς χρησιμοποιούσε το τηλέφωνό του και την εφαρμογή Snapchat για να βρει έναν διακινητή, δείχνοντας πόσο εύκολη είναι η διαδικασία. Ο διακινητής, μάλιστα, εμφανίστηκε πρόθυμος να του παραδώσει τα ναρκωτικά στο σπίτι. «Είναι λίγο πολύ η Amazon για ναρκωτικά», είπε.

Σε μια δήλωση που δόθηκε στο NBC News, το Snapchat είπε ότι συνεργάζεται στενά με τις αρχές επιβολής του νόμου και «χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής για να…βρίσκει και να κλείνει λογαριασμούς εμπόρων ναρκωτικών…να μπλοκάρει αποτελέσματα αναζήτησης για όρους που σχετίζονται με ναρκωτικά». Επίσης, ανακατευθύνει τέτοιες αναζητήσεις σε πόρους που εξηγούν στους χρήστες του Snapchat τους κινδύνους της φαιντανύλης. Το Snapchat βοήθησε επίσης στη δημιουργία μιας δημόσιας ανακοίνωσης σχετικά με τους κινδύνους της φαιντανύλης.

Το διαβάσαμε