ΜΑΣ ΑΚΟΥΤΕ

Σήμα προς το διάστημα: «Εδώ είναι η Γη, ελάτε να μας βρείτε»

Το 1974, δύο χρόνια μετά την τελευταία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη η ανθρωπότητα θεώρησε ότι είναι πλέον κατάλληλη η στιγμή να κάνουμε γνωστή την ύπαρξη μας στο Σύμπαν. Από το ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο εστάλη στο Διάστημα ένα σήμα στο οποίο υπήρχαν κωδικοποιημένες διάφορες πληροφορίες για τη Γη και τον άνθρωπο. Το σήμα αυτό ταξιδεύει στο γαλαξία μας με την ελπίδα να εντοπιστεί από κάποιο προηγμένο τεχνολογικό εξωγήινο πολιτισμό που ίσως αποφασίσει να απαντήσει. Τελικός στόχος του σήματος είναι ένα σμήνος άστρων (το M13) που βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη.

Μισό αιώνα μετά διεθνής ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα με επικεφαλής επιστήμονες της NASA αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο τέτοιου είδους σήμα το οποίο ονόμασαν «Φάρος μέσα στο Γαλαξία». Οπως αναφέρει σε άρθρο της στην ιστοσελίδα επιστημονικών προδημοσιεύσεων arxiv η επιστημονική ομάδα, το σήμα που δημιούργησε είναι πιο βελτιωμένο από το εκείνο του 1974 όσον αφορά το περιεχόμενο αλλά και την ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί στο Διάστημα. Η εφημερίδα Wall Street Journal εξηγεί πως το σήμα θα σταλεί σε μια περιοχή αστρικών συστημάτων κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας όπου κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι πρόκειται για μια περιοχή με αυξημένες πιθανότητες να υπάρχουν εκεί κατοικήσιμοι πλανήτες στους οποίους μπορεί να υπάρχει νοήμον ζωή και πιθανώς τεχνολογικά προηγμένοι πολιτισμοί. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, το σήμα του 1974 έχει μέχρι στιγμής καλύψει μόλις το 0,2% της απόστασης που το χωρίζει από τον τελικό του προορισμό ενώ το δικό της θα κινηθεί πολύ πιο γρήγορα.

Ποιοι είμαστε, τι γνωρίζουμε και που βρισκόμαστε

Το τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο Aperture Spherical στην Κίνα και η συστοιχία τηλεσκοπίων Allen του Ινστιτούτου SETI στη Καλιφόρνια θα αναλάβουν τη μετάδοση του σήματος. Αυτό θα είναι «κατασκευασμένο» σε δυαδικό κώδικα αφού σύμφωνα με τους δημιουργούς του είναι το πλέον απλό σύστημα για να αποκωδικοποιηθεί από κάποιο πολιτισμό που θα έχει αναπτύξει την ικανότητα να εντοπίσει ένα τέτοιο σήμα.

Το σήμα που θα στείλουμε στους εξωγήινους στην αποκωδικοποιημένη του μορφή Θα περιέχει βασικές αρχές μαθηματικών, φυσικής και χημείας και στοιχεία για τη μέτρηση του χρόνου.

Θα υπάρχουν ακόμη στοιχεία για τα δομικά υλικά της ζωής στη Γη, ανατομικά στοιχεία για τον άνθρωπο αλλά και τον αριθμό του ανθρώπινου πληθυσμού στον πλανήτη. Τέλος στο σήμα θα υπάρχουν χάρτες του γαλαξία μας και του ηλιακού μας συστήματος ώστε οι εξωγήινοι που θα το αποκωδικοποιήσουν είτε να στοχεύσουν τον πλανήτη μας αν θέλουν να στείλουν και αυτοί κάποιο παρόμοιο σήμα είτε αν έχουν την δυνατότητα να μας επισκεφτούν.

Επιφυλάξεις

Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι εκείνοι στην επιστημονική κοινότητα που έχουν εκδηλώσει είτε τον προβληματισμό είτε την κάθετη διαφωνία τους με το ενδεχόμενο επικοινωνίας με ένα εξωγήινο πολιτισμό. Θεωρούν ότι οι εξωγήινοι που θα είναι σε θέση να επισκεφτούν τον πλανήτη μας θα είναι σίγουρα πολύ πιο προηγμένοι τεχνολογικά από εμάς και είναι πολύ πιθανό να μην έχουν ειρηνικές διαθέσεις. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute

Ο Στίβεν Χόκινγκ ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της μη επικοινωνίας των ανθρώπων με τους εξωγήινους αναφέροντας το παράδειγμα των ευρωπαίων που όταν ανακάλυψαν την αμερικανική ήπειρο, όντας πιο εξελιγμένοι τεχνολογικά, πήγαν εξ αρχής για να την κατακτήσουν εξολοθρεύοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού των ιθαγενών και υποδουλώνοντας τους υπολοίπους.


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι’ αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε. Μην ξεχάσετε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

 

Μοίρασε την γνώση…

Το διαβάσαμε