ΜΑΣ ΑΚΟΥΤΕ

Pegasus spyware: Το FBI φέρεται να σκέφτηκε να το χρησιμοποιήσει σε ποινικές έρευνες

Ήδη από τις αρχές του 2021, το FBI εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus της NSO Group σε ποινικές έρευνες, σύμφωνα με τους New York Times.

Από τα τέλη του 2020 μέχρι τις αρχές του 2021, οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας βρίσκονταν σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης σχεδίου για την ενημέρωση της ηγεσίας του FBI σχετικά με το λογισμικό, σύμφωνα με έγγραφα εσωτερικού γραφείου και δικαστικά αρχεία που είδαν οι Times.

Ακόμα, από τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτονται ότι το γραφείο είχε αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για ομοσπονδιακούς εισαγγελείς που περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια πως θα έπρεπε να παρουσιαστεί η χρήση του Pegasus από το FBI στις εκάστοτε δικαστικές υποθέσεις.

Τα έγγραφα αυτά δεν αποκαλύπτουν, ωστόσο, εάν το FBI είχε σκεφτεί να χρησιμοποιήσει το spyware σε Αμερικανούς πολίτες. Μέσα στη χρονιά, οι Times ανέφεραν πως η υπηρεσία είχε δοκιμάσει το Phantom, μια έκδοση του Pegasus που μπορεί να στοχεύσει τηλέφωνα με αριθμούς ΗΠΑ.

Από ότι φαίνεται, μέχρι τον Ιούλιο του 2021, το FBI αποφάσισε τελικά να μην χρησιμοποιήσει το Pegasus σε ποινικές έρευνες.

Αξιοσημείωτο είναι πως εκείνον τον μήνα η Washington Post δημοσίευσε μια έρευνα που ισχυρίστηκε ότι το λογισμικό είχε χρησιμοποιηθεί για να παραβιάσει τα τηλέφωνα δύο γυναικών στο περιβάλλον του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι που δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Παρά την απόφαση να μην χρησιμοποιηθεί το Pegasus, το FBI δήλωσε ότι παραμένει ανοιχτό στη χρήση spyware στο μέλλον.

To FBI παραδέχτηκε πως είχε προμηθευτεί μια «περιορισμένη άδεια» για πρόσβαση στο Pegasus για «δοκιμές και αξιολόγηση προϊόντων μόνο» προκειμένου να γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί εάν πέσει σε λάθος χέρια. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως δεν το χρησιμοποίησε σε καμία επιχείρηση.

Το διαβάσαμε