ΜΑΣ ΑΚΟΥΤΕ

iPhone 14: Βασικός προμηθευτής προβλέπει αύξηση της τιμής

O προμηθευτής τσιπ της Apple είναι η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Το φημολογούμενο A16 Bionic των iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max θα βασίζεται στη διαδικασία 5nm της TSMC. Έλα, όμως, που ένας προμηθευτής της TSMC σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι η εταιρεία κατασκευής τσιπ θα μεταβιβάσει την αύξηση στην Apple. Και η Apple σε εμάς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η ιαπωνική εταιρεία χημικών Showa Denko K.K. αναμένει να αυξήσει τις τιμές των βασικών υλικών κατασκευής τσιπ καθώς αντιμετωπίζει μια σειρά από οικονομικές προκλήσεις, όπως ζητήματα εφοδιασμού που προκαλούνται από τον Covid, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και η εξασθένηση του γιεν. Και τη στιγμή που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 12 αυξήσεις τιμών το 2022.

“Ένα μεγάλο θέμα φέτος κοινό για όλους τους παίκτες της βιομηχανίας υλικών είναι το πόσο κόστος κόστους θα μπορούσαμε να πείσουμε τους πελάτες να μοιραστούν μαζί μας. Οι τρέχουσες κινήσεις της αγοράς απαιτούν από εμάς να ζητάμε διπλάσιο ποσό από αυτό που είχαμε υπολογίσει προηγουμένως.” – Chief Financial Officer Hideki Somemiya

Ο αναλυτής της Toyo Securities, Hideki Yasuda, πιστεύει ότι οι τιμές των διαρκών αγαθών, όπως τα ηλεκτρονικά, πιθανότατα θα αυξηθούν εξαιτίας αυτών των λόγων. Γιατί δεν είναι μόνο η Showa Denko K.K. Οι οικονομικές προκλήσεις αφορούν όλους τους κατασκευαστές τσιπ. Και όλους γενικότερα.

Σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση του Bloomberg, το κόστος κατασκευής για τους κατασκευαστές τσιπ έχει αυξηθεί κατά 20 έως 30% σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού, των υλικών κατασκευής, των χημικών, του φυσικού αερίου και των wafers. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των τσιπ θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 20 %.

Πρόσφατη έκθεση αναφέρει πως, μετά την περυσινή αύξηση κατά 20%, η TSMC φέτος θα αυξήσει τις τιμές έως και 8%. Το έξτρα κόστος προφανώς και δεν θα το απορροφήσει η ίδια η Apple, επομένως το μπαλάκι πέφτει στον καταναλωτή.

Το διαβάσαμε