ΜΑΣ ΑΚΟΥΤΕ

Hubble: Εντόπισε πλανήτη με μάζα 9 φορές μεγαλύτερη του Δία!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της Nasa εντόπισε έναν πλανήτη με μάζα που εκτιμάται πως είναι εννέα φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία και που παρόλα αυτά θεωρείται νεαρός ηλικιακά, όσον αφορά την παρουσία του στο σύμπαν.

Ο νεοσύστατος πλανήτης, που ονομάζεται AB Aurigae b, είναι ένας αέριος γίγαντας σε αξιοσημείωτα πρώιμο στάδιο σχηματισμού, ο οποίος κινείται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι που ονομάζεται AB Aurigae.

Οπως αναφέρει η Daily Mail AB Aurigae b περιφέρεται γύρω από το αστέρι σε μια ασυνήθιστα μακρινή απόσταση – 8,6 δισεκατομμύρια μίλια, εκτιμώμενη να είναι συγκεκριμένα, περισσότερο από δύο φορές πιο μακριά από ό,τι είναι ο  Πλούτωνας από τον Ήλιο (3,7 δισεκατομμύρια μίλια).

Ακριβώς όπως ο Δίας και ο Κρόνος, ο πλανήτης είναι ένας γίγαντας αερίων – που αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, που στροβιλίζονται και περιβάλλουν έναν μικρότερο στερεό πυρήνα.


 

Ο πλανήτης σχηματίζεται μέσω αυτού που οι ειδικοί της NASA αποκαλούν μια «μη συμβατική», «έντονη και βίαιη διαδικασία», διαφορετική από τη γενικά αποδεκτή θεωρία του σχηματισμού πλανητών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα του Hubble από το 2007, καθώς και στοιχεία που έχουν προκύψει από τα δεδομένα που συνέλεξε το τηλεσκόπιο Subaru κοντά στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου της Χαβάης, για να εντοπίσουν και να μελετήσουν τον πλανήτη.

Τα αποτελέσματα των ειδικών περιγράφονται λεπτομερώς σε μια νέα μελέτη, που επιμελήθηκαν ειδικοί της NASA και δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Astronomy.


«Πιστεύουμε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς στη διαδικασία «γέννησής» του», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Thayne Currie του τηλεσκοπίου Subaru και του Ερευνητικού Κέντρου της NASA-Ames στο Mountain View της Καλιφόρνια.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό είναι το πιο πρώιμο στάδιο σχηματισμού που έχει παρατηρηθεί ποτέ για έναν γίγαντα αερίου».

Αν και οι ειδικοί δεν έχουν συγκεκριμένη εκτίμηση για τη διάμετρο του AB Aurigae b, πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλη όσο του Δία.

Ο πλανήτης που παραμένει ο μόνος γνωστός στο σύστημά του – είναι ενσωματωμένος σε έναν εκτεταμένο δίσκο σχηματισμού πλανητών που περιβάλλει το αστέρι του, το οποίο και βρίσκεται 508 έτη φωτός από τη Γη. (Ένα έτος φωτός είναι η απόσταση που διανύει το φως σε ένα χρόνο).

Το αστέρι του, AB Aurigae, εκτιμάται ότι είναι περίπου 2 εκατομμυρίων ετών – ένα βρέφος για τα αστρικά πρότυπα.

Κατά αντιπαραβολή, ο ήλιος είναι περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών.

 

Το AB Aurigae έχει γίνει πάντως πρόσφατα γνωστό καθώς η εικόνα του εμφανίστηκε σε μια σκηνή στην ταινία του 2021 «Don’t Look Up», όταν η νέα μελέτη ήταν ακόμη υπό επεξεργασία.

Έχει περίπου 2,4 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο και είναι σχεδόν 60 φορές φωτεινότερο.


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι’ αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε. Μην ξεχάσετε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

 

Μοίρασε την γνώση…Το διαβάσαμε