ΜΑΣ ΑΚΟΥΤΕ

HiRISE: Μεγαλειώδης βουτιά σε κρατήρα του Άρη

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το ισχυρότερο τηλεσκόπιο που παρακολουθεί σήμερα τον Άρη, χρήστης του YouTube δημιούργησε ένα θεαματικό βίντεο που αποκαλύπτει τις ανάγλυφες λεπτομέρειες ενός κρατήρα στο νότιο ημισφαίριο.

Στο βίντεο, ανάλυσης 8Κ, διακρίνονται σχηματισμοί πλάτους μόλις 25 εκατοστών ανά εικονοστοιχείο, δίνοντας στην εικόνα πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ό,τι για παράδειγμα οι δορυφόροι που χρησιμοποιεί το Google Maps.

Στο βάθος του κρατήρα, ο οποίος σχηματίστηκε από αρχαία πρόσκρουση αστεροειδή, αμμόλοφοι ενώνονται και σχηματίζουν ένα ασυνήθιστο πολυγωνικό πλέγμα.

Ο Σον Ντόραν, ο οποίος δημιουργεί έργα τέχνης και βίντεο χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, χρησιμοποίησε μια εικόνα της κάμερας HiRISE που μεταφέρει το MRO, δορυφόρος της NASA σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.

 

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του οργάνου στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, το HiRISE είναι η ισχυρότερη κάμερα που έχει σταλεί μέχρι σήμερα σε άλλο πλανήτη, ικανή να τραβά εικόνες μεγέθους 3,5 gigabyte σε μία λήψη.


H πρωτότυπη εικόνα της NASA τραβήχτηκε από ύψος 260 χλμ. Κάθε εικονοστοιχείο αντιστοιχεί σε επιφάνεια πλάτους 25 εκατοστών. Τα χρώματα δεν είναι πραγματικά (NASA/JPL-Caltech/UArizona)

O Ντόραν αφαίρεσε τον θόρυβο από την εικόνα, ρύθμισε τα χρώματα και άλλαξε το μέγεθός της για να δημιουργήσει το βίντεο, στο οποίο η κάμερα μοιάζει να πανάρει πάνω από το τοπίο.

Μπορείτε να θαυμάσετε περισσότερες εικόνες στην uahirise.orguahirise.orgιστοσελίδα του HiRISΕ, το Twitter και το Flickr.


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι’ αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε. Μην ξεχάσετε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

Μοίρασε την γνώση…Το διαβάσαμε