Άλλη μια καινοτομία από τη Google που ακολουθεί το motto “η τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου”.
Για τους συνανθρώπους μας που είναι τυφλοί ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης, το να γράψουν σε ένα smartphone ή υπολογιστή απαιτούσε μέχρι πρότινος ένα ξεχωριστό (και αρκετά ακριβό) braille πληκτρολόγιο (γενικότερα ξεχωριστή υποδομή) και σίγουρα δε θα ήταν και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο ιδιαίτερα αν ήθελαν να στείλουν μια γρήγορη απάντηση.
Για να κάνει, λοιπόν, το Android πιο προσβάσιμο η Google αποκάλυψε σήμερα το νέο TalkBack Braille πληκτρολόγιό της, ένα virtual keyboard που τρέχει σε συσκευές Android 5.0 ή μεταγενέστερο.
Η Google λέει ότι η ομάδα συνεργάστηκε με χρήστες και developers braille γραφής κατά τη δημιουργία του συγκεκριμένου keyboard προκειμένου να είναι προσιτό και οικείο το περιβάλλον του:
Χρησιμοποιεί ένα standard layout 6 πλήκτρων που κάθε ένα αναπαριστά μια από τις κουκκίδες braille και όταν πατηθεί δημιουργεί ένα γράμμα ή σύμβολο. Για παράδειγμα, για να γράψεις το “Α”, πατάς την κουκκίδα 1 και για το “Β” τις κουκκίδες 1 και 2 μαζί.
Το πληκτρολόγιο λειτουργεί σε κάθε πεδίο που απαιτεί γραφή στο Android και επιτρέπει, επίσης, να διαγράψεις γράμματα και λέξεις ή να προσθέσεις γραμμές και να καταχωρήσεις το κείμενο.
Η ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του πληκτρολογίου γίνεται όπως η εναλλαγή των γλωσσών. Σημειώνεται ότι άλλες TalkBack χειρονομίες δεν υποστηρίζονται όταν το Braille keyboard είναι ενεργοποιημένο.
Το TalkBack είναι μια λειτουργία που απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης και έχει τη δυνατότητα να δίνει ένα προφορικό feedback σχετικά με τις ενέργειές τους ή να τους διαβάζει τις δυνατά τις ειδοποιήσεις . (Μπορεί να ενεργοποιηθεί με διάφορους τρόπους, ο ευκολότερος εκ των οποίων είναι πατώντας και τα δυο κουμπιά της έντασης για κάποια δευτερόλεπτα αν και χρειάζεται να έχει ενεργοποιηθεί η συντόμευση προσβασιμότητας στη συσκευή)
Μόλις το TalkBack ενεργοποιηθεί, μπορείς να πας Προσβασιμότητα > TalkBack > Ρυθμίσεις, και να επιλέξεις το Braille keyboard. Μετά, μπορείς να ανοίξεις οποιαδήποτε εφαρμογή απαιτεί είσοδο κειμένου, όπως το Gmail, να πας στην επεξεργασία κειμένου και να πατήσεις την εναλλαγή μεθόδου εισόδου.
Η λειτουργία αυτή υποστηρίζει Braille grade 1 και 2 στα Αγγλικά.
Leave a Reply