ΜΑΣ ΑΚΟΥΤΕ

«Εξωγήινης» προέλευσης μετεωρίτης που έπεσε στη Γη το 2014!

Μια πύρινη σφαίρα που έλαμψε στον ουρανό πάνω από την Παπούα Νέα Γουινέα το 2014 ήταν στην πραγματικότητα ένα ταχύτατα κινούμενο αντικείμενο από ένα άλλο αστρικό σύστημα, σύμφωνα με ένα πρόσφατο υπόμνημα που δημοσιεύθηκε από τη Διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ (USSC).

Μετεωρίτης που έπεσε στη Γη το 2014 ήταν «εξωγήινης» προέλευσης

Σύμφωνα με το Live Science, το αντικείμενο, ένας μικρός μετεωρίτης με διάμετρο μόλις 0,45 μέτρα, έπεσε στην ατμόσφαιρα της Γης στις 8 Ιανουαρίου 2014, αφού ταξίδεψε στο διάστημα με ταχύτητα άνω των 210.000 χλμ/ώρα – ταχύτητα που υπερβαίνει κατά πολύ τη μέση ταχύτητα των μετεωριτών που κινούνται σε τροχιά εντός του ηλιακού συστήματος, σύμφωνα με μελέτη του αντικειμένου που δημοσιεύθηκε το 2019 στη βάση δεδομένων προδημοσιεύσεων arXiv.

Εκείνη η μελέτη του 2019 υποστήριξε ότι η ταχύτητα του μετεωρίτη wee, μαζί με την τροχιά της τροχιάς του, απέδειξε με 99% βεβαιότητα ότι το αντικείμενο είχε προέλθει «πολύ πέρα από το ηλιακό μας σύστημα – πιθανώς από το βαθύ εσωτερικό ενός πλανητικού συστήματος ή ενός άστρου στον πυκνό δίσκο του Γαλαξία μας», ανέφεραν οι συγγραφείς. Όμως, παρά τη σχεδόν απόλυτη βεβαιότητά τους, η εργασία της ομάδας δεν αξιολογήθηκε ποτέ από ομοτίμους ή δεν δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό, καθώς ορισμένα από τα δεδομένα που χρειάζονταν για να επαληθεύσουν τους υπολογισμούς τους θεωρούνταν απόρρητα από την αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Vice.

Μία μελέτη που αγνοήθηκε και επιβεβαιώθηκε 8 χρόνια μετά

Νεοσοφός Κομήτης στο χώρο
Τώρα, οι επιστήμονες του USSC επιβεβαίωσαν επίσημα τα ευρήματα της ομάδας. Σε ένα υπόμνημα με ημερομηνία 1 Μαρτίου που μοιράστηκε στο Twitter στις 6 Απριλίου, ο υποστράτηγος John E. Shaw, αναπληρωτής διοικητής του USSC, έγραψε ότι η ανάλυση της σφαίρας φωτιάς του 2019 ήταν «αρκετά ακριβής για να επιβεβαιώσει μια διαστρική τροχιά».

Αυτή η επιβεβαίωση καθιστά αναδρομικά τον μετεωρίτη του 2014 το πρώτο διαστρικό αντικείμενο που ανιχνεύθηκε ποτέ στο ηλιακό μας σύστημα, προστίθεται στο υπόμνημα. Η ανίχνευση του αντικειμένου προηγείται της ανακάλυψης του «Oumuamua – ενός διάσημου πλέον, σε σχήμα πούρου αντικειμένου που κινείται επίσης πολύ γρήγορα για να έχει προέλθει από το ηλιακό μας σύστημα – κατά τρία χρόνια, σύμφωνα με το υπόμνημα του USSC. Σε αντίθεση με τον μετεωρίτη του 2014, το Oumuamua εντοπίστηκε μακριά από τη Γη και ήδη απομακρύνεται με ταχύτητα από το ηλιακό σύστημα, σύμφωνα με τη NASA.

 

Ο Amir Siraj, θεωρητικός αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και κύριος συγγραφέας της μελέτης του 2019, δήλωσε στο Vice ότι σκοπεύει να δημοσιεύσει την αρχική μελέτη, ώστε η επιστημονική κοινότητα να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησαν αυτός και οι συνάδελφοί του. Επειδή ο μετεωρίτης αναφλέχθηκε πάνω από τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, είναι πιθανό θραύσματα του αντικειμένου να προσγειώθηκαν στο νερό και έκτοτε να βρισκονται στον πυθμένα της θάλασσας, πρόσθεσε.

Ενώ ο εντοπισμός αυτών των θραυσμάτων διαστρικών συντριμμιών μπορεί να είναι ένα σχεδόν αδύνατο έργο, ο Siraj δήλωσε ότι ήδη διαβουλεύεται με ειδικούς σχετικά με το ενδεχόμενο να οργανώσει μια αποστολή για την ανάκτησή τους.

«Η πιθανότητα να βρούμε το πρώτο κομμάτι διαστρικού υλικού είναι αρκετά συναρπαστική ώστε να το ελέγξουμε πολύ διεξοδικά και να μιλήσουμε με όλους τους παγκόσμιους εμπειρογνώμονες σε ωκεάνιες αποστολές για την ανάκτηση μετεωριτών», δήλωσε ο Siraj.


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι’ αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε. Μην ξεχάσετε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

Μοίρασε την γνώση…

Το διαβάσαμε