ΜΑΣ ΑΚΟΥΤΕ

Έλον Μασκ: Ο λάθος άνθρωπος για να αναλάβει το Twitter

Η εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ αποτελεί ένα τριπλό κακό. Είναι ο λάθος άνθρωπος για να ασκήσει τον αποκλειστικό έλεγχο της λάθος εταιρείας τη λάθος στιγμή.

Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι το σχέδιό του να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία Twitter υποκινείται εν μέρει από την επιθυμία του να μειώσει τον έλεγχο του περιεχομένου που, όπως υποστηρίζει, παραβιάζει την ελευθερία του λόγου. Αν η πώληση ύψους 44 δισ. δολαρίων πραγματοποιηθεί, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου θα ελέγχει μία από τις πιο επιδραστικές κοινωνικές πλατφόρμες σε μια εποχή κλιμακούμενης πολιτικής πόλωσης στην κοινωνία μας, η οποία επιδεινώνεται, εν μέρει, από την ταχεία εξάπλωση της πολιτικής παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο. Μια τέτοια σαρωτική αλλαγή θα πρέπει να ενθαρρύνει τους αξιωματούχους να αναλάβουν προσπάθειες για την προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ, κατά τρόπο παρόμοιο με αυτόν που συμφώνησε πρόσφατα να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ελον Μασκ

Ο Μασκ έχει πολλή εμπειρία ως τεχνολόγος και επιχειρηματίας. Έχει μεταμορφώσει την αυτοκινητοβιομηχανία με την Tesla, η οποία πρωτοπορεί στην ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων. Δημιούργησε τη Space X, μια πρωτοποριακή προσπάθεια για την κατασκευή εμπορικών διαστημικών αεορσκαφών. Όλα αυτά τον έχουν μετατρέψει στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου. Ενθαρρυμένος από την εμπορική του επιτυχία, δεν ντρέπεται να διατυπώνει τις απόψεις του.

Με την πάροδο τον χρόνων, ο Μασκ έχει εκφράσει συχνά την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος και οι εταιρείες του αντιμετωπίζονται από τα μέσα ενημέρωσης. Ορισμένες από τις επικρίσεις ήρθαν ως αντίδραση στις προσπάθειές του να καταστείλει την οργάνωση συνδικάτων στα εργοστάσιά του και σε δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν την ασφάλεια των οχημάτων της Tesla.

Η Twitter είναι η λάθος εταιρεία για να ελέγχει ο Μασκ. Ως ιδιωτική εταιρεία, η Twitter δεν θα υπόκειται στις ίδιες απαιτήσεις γνωστοποίησης που ισχύουν για τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Επίσης, δεν θα χρειάζεται να διαθέτει διοικητικό συμβούλιο εκλεγμένο από τους μετόχους για την εποπτεία της διοίκησης. Είναι άλλο πράγμα για την οικογένεια Mars να διοικεί μια μεγάλη ιδιωτική εταιρεία που πουλάει σοκολάτες και τροφές για γάτες. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα για μια εταιρεία όπως η Twitter, η οποία είναι σημαντικός παίκτης στο χώρο της δημόσιας πληροφόρησης, να λογοδοτεί μόνο σε έναν μοναδικό ιδιοκτήτη, ειδικά όταν αυτός ο ιδιοκτήτης είναι ο Έλον Μασκ.

Ο Μασκ αποκαλεί τον εαυτό του “απόλυτο υποστηρικτή της ελευθερίας του λόγου” και τη Δευτέρα είπε ότι “ο ελεύθερος λόγος είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας”. Έχει ασκήσει έντονη κριτική στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, οι οποίοι, όπως πιστεύει, αφαιρούν υπερβολικό περιεχόμενο στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να μετριάσουν αυτό που θεωρούν ρητορική μίσους, εκφοβισμό, ψευδείς πληροφορίες για θέματα δημόσιας υγείας και διάφορες μορφές πολιτικής παραπληροφόρησης.

Ο Μασκ φαίνεται να μην κατανοεί ότι ο έλεγχος του περιεχομένου είναι προς το συμφέρον των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης και προς το συμφέρον της κοινωνίας μας. Αν αναλάβει το τιμόνι του Twitter και εγκαταλείψει την πολιτική ελέγχου του περιεχομένου, ο ιστότοπος θα κατακλυστεί γρήγορα από πορνογραφία, spam, ρητορική μίσους, θεωρίες συνωμοσίας και άλλες σκόπιμα ψευδείς πληροφορίες που αφορούν ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων. Αυτή η νέα έκδοση του Twitter θα διώξει πολλούς από τους περισσότερους από 200 εκατ. καθημερινούς χρήστες του καθώς και διαφημιστές που παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της εταιρείας.

Λόγω του όγκου και της ταχύτητας των διαδικτυακών συζητήσεων, η σωστή διαχείριση του περιεχομένου είναι δαπανηρή και πολύ δύσκολη. Αλλά η αντίληψη του Μασκ πως ό,τι ανεβαίνει στον ιστότοπο της νέας του εταιρείας θα πρέπει να παραμένει εκεί, εκτός αν παραβιάζει το νόμο, αντικατοπτρίζει μια αφελή και μη ρεαλιστική άποψη για το τι πρέπει να κάνουν εταιρείες όπως η Twitter. Αν ακολουθήσει αυτό το όραμα, είναι πιθανό να χειροτερέψει τα πράγματα.

Η απόφαση του Μασκ να εισέλθει σε έναν κλάδο στον οποίο έχει ελάχιστη εμπειρία δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή. Οι ΗΠΑ, όπως και πολλές άλλες χώρες, βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξανόμενη πολιτική και κοινωνική πόλωση. Μια πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Επιχειρήσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του NYU Stern, το οποίο διευθύνω, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν δημιούργησαν την πόλωση στις ΗΠΑ, την επιδείνωσαν και επιδείνωσαν την κομματική εχθρότητα. Αν και η πρόθεση του Μασκ να αποκαλύψει περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας των αλγορίθμων της εταιρείας είναι αξιόλογη, η πρότασή του ότι το να επιτρέψει στους χρήστες να προσφέρουν ιδέες για τη βελτίωση του συστήματος θα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης των προβλημάτων του ιστότοπου φαίνεται στην καλύτερη περίπτωση μη ρεαλιστική.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τη διαμόρφωση ενός συστήματος κυβερνητικής εποπτείας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που θα σέβεται τις αρχές της ελευθερίας του λόγου. Μέσω της Πράξης Ψηφιακών Υπηρεσιών, η ΕΕ περιέγραψε μια σειρά νέων απαιτήσεων που θα ενισχύσουν την διαφάνεια των αλγορίθμων, θα ωθήσουν τις εταιρείες να προβούν σε εσωτερικές εκτιμήσεις κινδύνου και θα διευκρινίζουν πότε μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες. Τα μέτρα αυτά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και προσφέρουν ένα σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη κυβερνητικών ρυθμίσεων και στις ΗΠΑ.

Παρόλο που οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει αρκετές νομοθετικές προτάσεις, το τοπίο είναι γεμάτο με πολλές αντικρουόμενες και αντιφατικές ιδέες. Ίσως η εξαγορά του Twitter από τον Μασκ να αποτελέσει καταλύτη για την επίβλεψη που έχει καθυστερήσει εδώ και πολύ καιρό καιρό.


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι’ αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε. Μην ξεχάσετε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

Μοίρασε την γνώση…

Το διαβάσαμε