ΜΑΣ ΑΚΟΥΤΕ

ΕΕΤΤ: Διπλάσιες ταχύτητες στο ίντερνετ προ των πυλών από τον ΟΤΕ

Προς την απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της Vodafone κινείται η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και αναμένεται να εγκρίνει τα νέα τιμολογιακά πακέτα του ΟΤΕ. Επιταχύνεται η αναβάθμιση των συνδέσεων.
Ξεμπλοκάρουν τα τιμολογιακά πακέτα του ΟΤΕ που είχαν μείνει «παγωμένα» μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τη Vodafone προς την ΕΕΤΤ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για διπλασιασμό των ταχυτήτων σύνδεσης και χαμηλότερες χρεώσεις για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕΤΤ αναμένεται να απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone στα τέλη αυτής της εβδομάδας και θα προχωρήσει στην έγκριση των πακέτων. Πάντως, από την πλευρά της, η Vodafone εξετάζει όλα τα σενάρια για πιθανές νομικές ενέργειες, έχοντας ως βασικό στόχο να εφαρμοστεί το νέο μοντέλο ελέγχου της συμπίεσης περιθωρίου κέρδους (Price Squeeze Model – PSM), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει ακόμη και στην Κομισιόν.

Το νέο PSM έχει μείνει μετέωρο από τον περασμένο Μάρτιο, όταν ολοκληρώθηκε η σχετική διαβούλευση, χωρίς η ΕΕΤΤ να έχει εκδώσει ακόμη την απόφαση εφαρμογής του. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η ΕΕΤΤ δεν θα ικανοποιήσει το αίτημα της Vodafone να τεθεί άμεσα σε ισχύ το νέο μοντέλο ελέγχου της συμπίεσης περιθωρίου κέρδους των παρόχων από την τιμολογιακή πολιτική του κυρίαρχου παίκτη της αγοράς και θα δώσει την έγκριση στα νέα πακέτα του ΟΤΕ με βάση το προηγούμενο μοντέλο.

Πάντως, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η ΕΕΤΤ, όταν θέσει σε εφαρμογή το νέο μοντέλο PSM, θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναδρομική εξέταση των τιμολογίων του ΟΤΕ.

internet-diadiktyo-fiber

Ενόχληση για την καθυστέρηση της ΕΕΤΤ

Στον έλεγχο για τη συμπίεση περιθωρίων κέρδους, δεν καλούνται οι εναλλακτικοί πάροχοι να αποδείξουν ότι υπάρχει συμπίεση περιθωρίου, αλλά είναι υποχρεωμένος ο ΟΤΕ, ως πάροχος με Σημαντική Ισχύ στην Αγορά, να αποδείξει ότι η εμπορική/τιμολογιακή του πολιτική αφήνει επαρκή περιθώρια κέρδους στις ανταγωνιστικές εταιρείες.

Υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου σημειώνουν πως πιθανότατα το νέο μοντέλο θα φέρει τις τιμές και τα περιθώρια κέρδους προς τα κάτω, καθώς έχουν μειωθεί σημαντικά τα κόστη στις τηλεπικοινωνίες σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο που είχε εγκριθεί το 2011 και αυτό αποτελεί το πιο δυνατό χαρτί που έχει ο ΟΤΕ στα χέρια του, ώστε να μην ανησυχεί ούτε για ενδεχόμενη νέα προσφυγή της Vodafone, καθώς τα νέα τιμολογιακά πακέτα αναμένεται να περνούν και τα νέα κριτήρια.

Ωστόσο επισημαίνουν την καθυστέρηση της ΕΕΤΤ να θέσει σε εφαρμογή το νέο Price Squeeze Model, η οποία προκαλεί αβεβαιότητα στην αγορά, καθώς οι εταιρείες δεν γνωρίζουν πως μπορούν να ορίσουν την εμπορική πολιτική τους.

Τι ζητά η Vodafone

Η Vodafone ζητά από την ΕΕΤΤ να τεθεί άμεσα σε ισχύ το νέο μοντέλο ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου κέρδους (PSM – Price Squeeze Model) για τα πακέτα λιανικής του ΟΤΕ. Η εταιρεία έχει ζητήσει να ληφθούν άμεσα προσωρινά μέτρα για την προστασία της ανταγωνιστικής δομής της αγοράς, έως ότου εξασφαλιστεί η οικονομική αναπαραγωγιμότητα και από την λοιπή αγορά, δηλαδή να μπορούν και οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ να τον ακολουθήσουν στον διπλασιασμό ταχυτήτων χωρίς να συμπιέζονται τα περιθώρια κέρδους τους. Αυτό, κατά την εκτίμησή της Vodafone, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της εξασφάλισης κατάλληλου εκπτωτικού σχήματος όχι μόνο στο εφάπαξ τέλος μετάβασης αλλά και στο μηνιαίο τέλος χονδρικής.

Παράλληλα θέλει να εκκινήσει άμεσα η διαδικασία επικαιροποίησης του μοντέλου BULRIC+ των τελών χονδρικής προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες εξελίξεις και αλλαγές που επέρχονται στην αγορά, βάσει της αλλαγής της ζήτησης.

Πώς θα γίνει η αναβάθμιση

Το πρότζεκτ της αναβάθμισης των συνδέσεων άρχισε ήδη από τον περασμένο μήνα. Αποτελεί ένα τεράστιο εγχείρημα για τον ΟΤΕ που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους. Το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο, καθώς ανάλογα με την τεχνολογία του δικτύου, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν επιπλέον εργασίες όπως αναφέρεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις η διαδικασία θα γίνει αυτοματοποιημένα, χωρίς ο συνδρομητής να χρειαστεί να κάνει τίποτα.

Ωστόσο υπάρχουν και περιοχές όπου θα απαιτηθεί να πραγματοποιηθούν διαφορετικές ενέργειες όπως αντικατάσταση router ή καρτών, και εξοπλισμού. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν παραγγελίες και να καθυστερήσει λίγο περισσότερο σε σχέση με άλλες περιοχές.

Το έργο θα ξεκινήσει από τις περιοχές που μπορεί να γίνει αυτοματοποιημένα χωρίς να χρειαστεί οποιαδήποτε τεχνική παρέμβαση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι περιοχές ανάλογα με τις αναγκαίες ενέργειες που θα χρειαστεί να γίνουν.

Κάθε συνδρομητής θα αναβαθμιστεί εντελώς δωρεάν στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα, αν είναι και τεχνολογικά εφικτό. Πρακτικά όποιος καταναλωτής έχει πρόγραμμα 24Mbps θα αναβαθμιστεί σε 50Mbps και το ίδιο θα ισχύει για όλα τα διαθέσιμα πακέτα. Αν ένας συνδρομητής έχει επιλέξει το εμπορικό πρόγραμμα των 50Mbps σε περιοχές που δεν έχει φτάσει η οπτική ίνα ως το ΚΑΦΑΟ, δεν θα είναι δυνατή η αναβάθμιση στην ταχύτητα των 100Mbps μέχρι να γίνει η εγκατάσταση οπτικών ινών στην περιοχή του.

Οι συνδρομητές στους οποίους είναι εφικτή η αναβάθμιση, θα ενημερωθούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, μέσω του λογαριασμού σταθερής, της εφαρμογής My COSMOTE App και με γραπτό μήνυμα (sms).


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι’ αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε. Μην ξεχάσετε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

Μοίρασε την γνώση…

Το διαβάσαμε