ΜΑΣ ΑΚΟΥΤΕ

Charles K. Kao: Ποιος είναι ο επιστήμονας που έγινε doodle της Google – H σπουδαία ανακάλυψη

Τα 88 χρόνια από τη γέννηση του Βρετανοαμερικανού φυσικού και καθηγητή Charles K. Kao, που θεωρείται ο πατέρας των οπτικών ινών και του οποίου οι καινοτομίες έφεραν επανάσταση στην παγκόσμια επικοινωνία και έθεσαν τις βάσεις για το σημερινό internet υψηλής ταχύτητας.

Ο Τσαρλς Κουέν Κάο γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1933 στη Σαγκάη της Κίνας. Γοητευμένος από την πνευματική εργασία από νεαρή ηλικία και με αξιοσημείωτη ακαδημαϊκή επιτυχία, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στην Αγγλία. Έκανε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ενώ εργαζόταν παράλληλα ως μηχανικός στην Standard Telephones and Cables Ltd., όπου οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν το λέιζερ το 1960.

Λίγο μετά την απόκτηση του διδακτορικού του, ο Τσαρλς Κάο και ο συνεργάτης του Τζώρτζ Χώκαμ δημοσίευσαν μία πρωτοποριακή μελέτη το 1966, που υποστήριζε ότι οι ίνες που κατασκευάζονται με καθαρό γυαλί θα μπορούσαν να μεταφέρουν πληροφορίες σε μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιώντας λέιζερ. Ο Kao ηγήθηκε της ανάπτυξης αυτής της επαναστατικής τεχνολογίας και το 1977, το πρώτο τηλεφωνικό δίκτυο μετέφερε ζωντανά σήματα μέσω οπτικών ινών. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, Βρετανοαμερικανός επέβλεπε την υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών παγκοσμίως.

Ο Τσαρλς Κάο ήταν αφοσιωμένος εκπαιδευτικός εκτός από πρωτοπόρος ερευνητής. Ξεκινώντας το 1987, διατέλεσε για σχεδόν μια δεκαετία ως Αντιπρύτανης του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και ίδρυσε το Ίδρυμα Ανεξάρτητων Σχολείων του Χονγκ Κονγκ.

Η έρευνα-ορόσημο που υλοποίησε κατά τη δεκαετία του 1960, του χάρισε ένα Νόμπελ Φυσικής το 2009 και άνοιξε το δρόμο για τα πάνω από 900 εκατομμύρια μίλια καλωδίων οπτικών ινών που μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε όλο τον κόσμο σήμερα.

O επιστήμονας χτυπήθηκε το 2004 από τη νόσο Αλτσχάιμερ και από το 2016 δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι. Για την επόμενη διετία τον φρόντιζε η σύζυγός του, πριν αφήσει την τελευταία του πνοή τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Χονγκ Κονγκ.

korinious
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα 90s. Στην ηλικία των 6 ετών πληκτρολογούσα ήδη ακατάληπτες φράσεις στο MSWord του υπολογιστή που έτρεχε Win95 στο σπίτι. Παράλληλα, ξεδίπλωνα και το ταλέντο μου στη ζωγραφική στο MS Paint! Λίγα χρόνια αργότερα, ένιωσα πολύ hacker όταν έπαιξα το πρώτο μου crack-αρισμένο παιχνίδι (Age Of Empires II), μέχρι να μπει το Internet στη ζωή μου με τη γνωστή dial-up σύνδεση (54kbps) και το χρούτσου-χρούτσου στη γραμμή. Με τα πολλά, κατάλαβα ότι τα μπλιμπλίκια και η πληροφορική ήταν μονόδρομος, οπότε είπα να ακολουθήσω το ένστικτό μου και να κάνω το hobby μου επάγγελμα. Από το 2009 ταλαιπωρώ το Παν/μιο Πειραιά και τον εαυτό μου στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων.