ΜΑΣ ΑΚΟΥΤΕ

Οι τεχνολογικοί γίγαντες αντιμέτωποι με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία


Google, Οι τεχνολογικοί γίγαντες αντιμέτωποι με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία

Οι μεγάλοι παίκτες στον χώρο της τεχνολογίας βρίσκονται αντιμέτωποι με την ευρωπαϊκή μάχη εναντίον των ολιγοπωλίων. Οι γίγαντες της Silicon Valley φαίνεται μάλιστα ότι χάνουν αυτή τη μάχη.

Η Ευρώπη επεξεργάζεται ειδική νομοθεσία που αφορά στο Internet, η οποία αποτελείται από το Digital Markets Act (DMA) και το Digital Services Act (DSA). Το πρώτο νομοθέτημα ασχολείται με τους όρους του ανταγωνισμού στο Internet, ενώ το δεύτερο εστιάζει κυρίως σε θέματα που άπτονται του τομέα της ιδιωτικότητας και της χρήσης των δεδομένων.

Ειδικά το Digital Markets Act είναι εκείνο το οποίο επηρεάζει τις μεγάλες εταιρείες του Internet, όπως είναι οι Google, Facebook, Apple, Amazon και Microsoft, καθώς αυστηροποιεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο λειτουργούν οι… ψηφιακές αυτοκρατορίες του Internet. Δεν είναι μικρή υπόθεση να τεθούν νέοι όροι λειτουργίας σε κολοσσούς που δρουν ανενόχλητοι online τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι developers και οι ανεξάρτητοι δημιουργοί αποκτούν μεγαλύτερη προστασία και δύναμη, καθώς μπορούν να ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο κερδών από τη χρήση και κυκλοφορία του υλικού τους, ενώ πολλές είναι οι φωνές τόσο εντός όσο και εκτός του Ευρωκοινοβουλίου που σημειώνουν ότι οι εξελίξεις αυτές είναι μία μεγάλη νίκη για τους πολίτες και τις ρυθμιστικές αρχές που θεωρούνταν μέχρι σήμερα ότι δεν ήταν αποτελεσματικές.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

Το διαβάσαμε