ΜΑΣ ΑΚΟΥΤΕ

Η Ρωσία απαγορεύει όλες τις υπηρεσίες της Meta εκτός από το WhatsApp


Facebook, Η Ρωσία απαγορεύει όλες τις υπηρεσίες της Meta εκτός από το WhatsApp

H Ρωσία θεωρεί ότι όλες οι πλατφόρμες της Meta αποτελούν δυνητικούς πομπούς παραπληροφόρησης και επιλέγει να τις απαγορεύσει. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Internet μία χώρα κατηγορεί μία πολυεθνική για εξτρεμισμό.

Οι κινήσεις της Meta εναντίον της Ρωσίας θεωρήθηκαν ως εξτρεμιστικές από ένα δικαστήριο της Μόσχας, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση απαγόρευσης τόσο του Instagram όσο και του Facebook στη Ρωσία. Η πρόσφατη απόφαση της Meta να επιτρέψει τα μηνύματα μίσους προς τα ρωσικά στρατεύματα θεωρήθηκε ως η αφορμή για τις απαγορεύσεις από την πλευρά της Ρωσίας.

Σε περίπτωση που η Meta θεωρηθεί ως μία… εξτρεμιστική οργάνωση που διασπείρει μηνύματα παραπληροφόρησης στη Ρωσία, κανείς χρήστης των υπηρεσιών της δεν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ασφαλή στη χώρα. Μέχρι στιγμής η χρήση του WhatsApp Messenger δεν έχει επηρεαστεί από τις ρωσικές αποφάσεις, αλλά υπάρχουν πολλές φωνές που θεωρούν ότι και το WhatsApp είναι ένας δίαυλος μέσω του οποίου περνά ένα μεγάλο μέρος παραπληροφόρησης προς το κοινό.

Το Instagram και το Facebook παραμένουν προσβάσιμα στη Ρωσία μόνο μέσω VPN, αλλά η χρήση αμφότερων των υπηρεσιών σημειώνει σημαντική πτώση από τη στιγμή που επιβλήθηκαν οι ρωσικές απαγορεύσεις και μετά.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

Το διαβάσαμε