ΜΑΣ ΑΚΟΥΤΕ

Η μεγαλύτερη επίθεση ransomware ζητά 70 εκ. δολάρια σε κρυπτονόμισμα


Η μεγαλύτερη επίθεση ransomware ζητά 70 εκ. δολάρια σε κρυπτονόμισμα

Μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις ransomware έλαβε χώρα στις ΗΠΑ, με τους περισσότερους να θεωρούν ότι Ρώσοι hackers ευθύνονται για αυτή. Οι hackers πίσω από την επίθεση ζητούσαν λύτρα ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονόμισμα.

Πίσω από την επίθεση ransomware που εκτιμάται ότι έχει επηρεάσει πολλές αμερικανικές εταιρείες και αρκετές χώρες στον πλανήτη, λέγεται ότι βρίσκεται η ομάδα hackers Revil, η οποία θεωρείται ότι έχει σχέσεις με τον ρωσικό στρατό. Οι πρώτες πληροφορίες για τα λύτρα που ζητούσαν οι hackers ήταν 5 εκατομμύρια δολάρια, αλλά μετά την δημοσίευση στο dark web, φάνηκε ότι οι hackers ζητούσαν το ποσό των 70 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να δώσουν σε όποιον πλήρωνε το κλειδί αποκρυπτογράφησης των δεσμευμένων υπολογιστών.

Οι ειδικοί ασφαλείας στις ΗΠΑ και στις εταιρείες που έχουν επηρεαστεί από την επίθεση αυτή αναγκάστηκαν να θέσουν πολλά συστήματα εκτός λειτουργίας προκειμένου να σταματήσουν την εξάπλωση του ransomware. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αντιδρούσαν εάν ήταν πεπεισμένες ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Η εταιρεία που επλήγη περισσότερο από την επίθεση ήταν η Kaseya, η οποία έσπευσε να στείλει στους πελάτες και τους συνεργάτες της ένα εργαλείο που θα μπορούσε να εντοπίσει εάν έχουν μολυνθεί και εκείνοι από το ransomware.

Οι ειδικοί, πάντως, σημειώνουν ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μία πολύ εξελιγμένη κυβερνοεπίθεση που δείχνει μία καλά οργανωμένη δομή πίσω από αυτή.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed.

Το διαβάσαμε

korinious
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα 90s. Στην ηλικία των 6 ετών πληκτρολογούσα ήδη ακατάληπτες φράσεις στο MSWord του υπολογιστή που έτρεχε Win95 στο σπίτι. Παράλληλα, ξεδίπλωνα και το ταλέντο μου στη ζωγραφική στο MS Paint! Λίγα χρόνια αργότερα, ένιωσα πολύ hacker όταν έπαιξα το πρώτο μου crack-αρισμένο παιχνίδι (Age Of Empires II), μέχρι να μπει το Internet στη ζωή μου με τη γνωστή dial-up σύνδεση (54kbps) και το χρούτσου-χρούτσου στη γραμμή. Με τα πολλά, κατάλαβα ότι τα μπλιμπλίκια και η πληροφορική ήταν μονόδρομος, οπότε είπα να ακολουθήσω το ένστικτό μου και να κάνω το hobby μου επάγγελμα. Από το 2009 ταλαιπωρώ το Παν/μιο Πειραιά και τον εαυτό μου στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων.