ΜΑΣ ΑΚΟΥΤΕ

Ετοιμάζεται Ευρωπαϊκή ρύθμιση για τον έλεγχο των διανυκτερεύσεων

Σύμφωνα με ένα νέο σχέδιο κανόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), οι εταιρείες βραχυχρόνιας ενοικίασης κατοικιών θα πρέπει να παρέχουν στις εθνικές αρχές δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των πελατών τους που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους και τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που έχουν κάνει κράτηση.

Τα δεδομένα θα αποθηκεύονται σε ένα ενιαίο ψηφιακό αρχείο το οποίο θα διαθέσιμο σε όλες τις δημόσιες αρχές σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Η πρόταση αυτή αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα και σηματοδοτεί την προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι διαφορετικοί εθνικοί νόμων σε όλη τη ευρωζώνη των 27 χωρών που ρυθμίζουν τόσο της Airbnb όσο και άλλες εταιρείες βραχυχρόνιας ενοικίασης.

Οι αρχές στο Άμστερνταμ, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και άλλες πόλεις που είναι δημοφιλείς στους τουρίστες έχουν “κατηγορήσει” την Airbnb για την επιδείνωση των ελλείψεων κατοικιών στις πόλεις τους, οι οποίες απομακρυνουν κατοίκους με χαμηλότερο εισόδημα.

Ωστόσο, οι μικρότερες πόλεις και εκείνες της επαρχίας είναι πιο θετικές ελπίζοντας να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες. Ο προτεινόμενος νόμος της ΕΕ αποσκοπεί στην εξισορρόπηση των συμφερόντων των δύο πλευρών.

Η Airbnb προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίσει τέτοιες ανησυχίες περιορίζοντας τον αριθμό των ημερών ανά έτος που μπορούν να ενοικιαστούν σε σπίτια στο κέντρο του Παρισιού, στο Λονδίνο και στο Άμστερνταμ.

Η πρόταση θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τα κράτη μέλη πριν γίνει νόμος μέσα στο επόμενο έτος.

Το διαβάσαμε